SARIMSAKLI EKMEK
Bu ekmeği kızımın besin alerjisi varken ilk kez yapmıştım.
Yumurta, süt, peynir her şey yasakken ne yedirebilirim kızıma derken bu ekmeği
denedim. En azından maydonoz, dereotu, sarımsak yer diyerek kolları sıvadım.
İyiki de sıvamışım yiyen herkes çok beğeniyor. Hele sabahları evin içine
dağılan sarımsak kokusu ayrı bir iştah açıcı. Bir pazar sabahı deneyin bence.
Sabah sabah yapması zor derseniz hamurunuzu yoğurup dondurucuya koyabilirsiniz
ya da üstünü ıslak bezle örtüp bir gece dolapta bekletebilirsiniz. Sabahta
mayalandırıp pişirebilirsiniz.
Önemli: Hamur ele
yapışmayan yumuşak bir hamur olacak unu fazla kaçırırsanız biraz sıvıyağ ve su
ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
2 diş sarımsak
1 küçük çay bardağı çörekotu
Yarım demet maydonoz ve dereotu
Alabildiği kadar un
Yapılışı
1)Öncelikle sıvı yağ ve suyu yoğurma kabına koyun.
2)İçine ezilmiş sarımsağı koyun ve 10-15 dakika bu şekilde
bekletin. Böylece sarımsağın kokusu daha güzel çıkıyor.
3) 2 su bardağı unu kabın kenarına dökün. Üstüne tuz, şeker
ve mayayı koyun.
4)Orta kısımdaki yağlı karışıma ince ince doğradığınız
dereotu, maydanoz ve çörek otunu ekleyin.
5)İç kısımdan karıştırarak yavaşça yoğurmaya başlayın.
Hamurun kıvamına göre yine un ekleyin.
6)Zamanınız varsa bir saat mayalandırın yoksa ısıttığınız
çalışmayan fırında 10-15 dakika kabarana kadar bekleyin. 185 derece fırında pişiriniz.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder