5 Haziran 2014 Perşembe

SARIMSAKLI EKMEK


                                                                 SARIMSAKLI EKMEK



Bu ekmeği kızımın besin alerjisi varken ilk kez yapmıştım. Yumurta, süt, peynir her şey yasakken ne yedirebilirim kızıma derken bu ekmeği denedim. En azından maydonoz, dereotu, sarımsak yer diyerek kolları sıvadım. İyiki de sıvamışım yiyen herkes çok beğeniyor. Hele sabahları evin içine dağılan sarımsak kokusu ayrı bir iştah açıcı. Bir pazar sabahı deneyin bence. Sabah sabah yapması zor derseniz hamurunuzu yoğurup dondurucuya koyabilirsiniz ya da üstünü ıslak bezle örtüp bir gece dolapta bekletebilirsiniz. Sabahta mayalandırıp pişirebilirsiniz.

Önemli: Hamur ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak unu fazla kaçırırsanız biraz sıvıyağ ve su ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler

Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
2 diş sarımsak
1 küçük çay bardağı çörekotu
Yarım demet maydonoz ve dereotu
Alabildiği kadar un

Yapılışı

1)Öncelikle sıvı yağ ve suyu yoğurma kabına koyun.
2)İçine ezilmiş sarımsağı koyun ve 10-15 dakika bu şekilde bekletin. Böylece sarımsağın kokusu daha güzel çıkıyor.
3) 2 su bardağı unu kabın kenarına dökün. Üstüne tuz, şeker ve mayayı koyun.
4)Orta kısımdaki yağlı karışıma ince ince doğradığınız dereotu, maydanoz ve çörek otunu ekleyin.
5)İç kısımdan karıştırarak yavaşça yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre yine un ekleyin.
6)Zamanınız varsa bir saat mayalandırın yoksa ısıttığınız çalışmayan fırında 10-15 dakika kabarana kadar bekleyin. 185 derece fırında pişiriniz. Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder