24 Mayıs 2014 Cumartesi

Limonlu haşhaşlı kurabiye



Memlekette olmak bir de sevdiklerinin özel günlerinde yanlarında olmak çok güzel. Bu kadar zarif, kibar, tatlı, iyi niyetli ve çok ama çok ince düşünceli bir manevi teyzem olduğu için çok şanslıyım. Küpe takmayı çok sevdiği için hediye olarak ona mor taşlı bir küpe aldım ve ellerimle limonlu ve haşhaşlı kurabiye yaptım. Nasıl süslerim derken aklıma şeker hamuru geldi ama nedense cazip gelmedi. Biraz kafa yormak yetti:) Kalem başlığı ile kalp kurabiyelerimin kenarını deldim ve kurdele geçirip kurdele yaptım.

Önemli: Kurabiyenin tarifini arkadaşım Gamze'den aldım. Çok leziz ama yapması biraz zor. Verilen un miktarından daha fazla koymanız gerekebilir. Kurabiye yapmayı biliyorsanız zaten ayarlarsınız. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur... Yağ miktarını da isterseniz azaltabilirsiniz çünkü haşhaş da yağını veriyor ama ilk denemeniz de isterseniz azaltmayın. Kalp şeklini verirken ve şekillendirdiğiniz kurabiyeleri fırın tepsisine koyarken zorlanabilirsiniz ama pes etmeyin sonuç mükemmel:) Bir de kabartma tozu koymamamıza rağmen pişerken yayılan bir kurabiye ama delikler kapanmıyor, korkmayın! Kurdele modelini istediğiniz kurabiyeye aslında uygulayabilirsiniz ama sakın kabartma tozu koymayın.  Kalp istemezseniz hamuru iki parçaya bölüp rulo yapıp dolapta bir saat beklettikten sonra 1 cm kalınlığında kesip tek lokmalık kurabiye de yapabilirsiniz.

Malzemeler
1 su bardağı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya ( saf olursa daha leziz ama daha az koyun)
3 su bardağı un
50 gr haşhaş yani 1/2 su bardağı

Yapılışı
  
1)Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurtanın sarısının elinizle karıştırınız.
2) İçine şekeri,  vanilyayı, limon kabuğu rendesini koyup tekrar karıştırın.
3)Unu koyup yoğurunuz ve en son haşhaşı katıp çok bastırmadan yoğurunuz. (Bastırınca haşhaşlar biraz eziliyor sanki)
4)Streçleyip buzdolabında bir saat bekletiyoruz ve sonra hamuru merdane ile açıp kalp şekil veriyoruz.
5) Kurdele ile süslemek için biraz büyük kalem başı ile kenarına delikler açıyoruz.
6)Önceden ısıtılmış 160-165 derece fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder